Ένα βιβλίο είναι πάντα ένα ωραίο και αξιοπρεπές δώρο, αλλά και ένας πολύτιμος σύντροφος για τις στιγμές που θέλουμε να μείνουμε λίγο μόνοι. 

Αν λοιπόν, επιλέξετε να κάνετε δώρο στους αγαπημένους σας ένα βιβλίο, μην αμελείτε την  κλασική ή σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία.

Αυτόν τον μήνα σας προτείνουμε ένα βιβλίο που δεν πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη και κανένα παιδικό δωμάτιο, την περίοδο αυτή. «Τα «Χριστουγεννιάτικα διηγήματα» του σπουδαίου Έλληνα λογοτέχνη, Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, ανήκουν στα πιο έξοχα δείγματα της τέχνης τους. Το κοινό που έχουν τα διηγήματα αυτά μεταξύ τους, εκτός από την απαράμιλλη τέχνη του συγγραφέα τους, είναι ότι η δράση τους συνδέεται με τη γιορτή των Χριστουγέννων. Ωστόσο δεν υπάρχει σε αυτά κανενός είδους οικογενειακή εορταστική αφέλεια, αλλά απεναντίας στις σελίδες τους ξεδιπλώνεται η μεγάλη ποικιλία της ζωής των προσώπων του παπαδιαμαντικού σύμπαντος, που στο άκρο του βρίσκεται η φονική κακότητα της γρια-Καντάκαινας («Το χριστόψωμο») και στο άλλο η αγόγγυστη καλοσύνη της θεια-Αχτίτσας («Η Σταχτομαζώχτρα»)» (απόσπασμα από το οπισθόφυλλο του βιβλίου).

O λαϊκός αφηγητής δίνει ζωή σε πλάσματα που τα γνώρισε ένα προς ένα από τους παραμυθάδες της Σκιάθου, του τόπου του, από τις γιαγιάδες του σπιτιού και του χωριού, δημιουργεί ήρωες από ανθρώπους λαϊκούς, βγαλμένους από το πλήθος, γριές που διαρκώς σταυροκοπιούνται, νοικοκυραίους που καβάλα στο άλογό τους πηγαίνουν για εξομολόγηση, παπάδες σε βαφτίσια και πλάθει ιστορίες αξεχαστες που έχουν την ικανότητα να μαγέψουν μικρούς και μεγάλους!