Παρά τις φωτογραφίες, από μαγευτικά μέρη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, που βλέπουμε να ανεβάζουν στα κοινωνικά δίκτυα, τις εξωτικές παραλίες, τα σαββατοκύριακα μπροστά στο τζάκι με την οικογένεια, οι Έλληνες δεν αξιοποιούν πολύ τον χρόνο τους εκτός δουλειάς.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ΟΟΣΑ οι Έλληνες είναι ο τέταρτος πιο σκληρά εργαζόμενος λαός παγκόσμια, δουλεύουν, κατά μέσο όρο 39 ώρες την εβδομάδα και δεν παίρνουν συχνά άδεια.

Αν είστε από εκείνους που θα αποφύγουν να  χρησιμοποιήσουν την άδειά τους ή θα την αναβάλλουν για αργότερα, για πολλούς λόγους, είτε πιστεύετε ότι δεν είναι σωστό όταν υπάρχει πολλή δουλειά ή ότι δεν σας περισσεύουν χρήματα, τώρα που το εισόδημά σας είναι μειωμένο, ξανασκεφθείτε το.

Η άδεια μετ’ αποδοχών είναι απαραίτητη για τη ψυχική σας ηρεμία, για την απόκτηση ποιότητας στη ζωή σας, που θα σας κάνει ευτυχισμένους/ες και ισορροπημένους/ες.

Άλλωστε, ο εργοδότης σας μπορεί να τα βγάλει πέρα λίγες ημέρες χωρίς εσάς και δεν χρειάζεστε πολλά χρήματα για να χρησιμοποιήσετε έξυπνα την άδεια μετ’ αποδοχών σας.

Ορίστε λοιπόν 5 δημιουργικοί και χωρίς ιδιαίτερο κόστος τρόποι να τη χρησιμοποιήσετε:

1. Σχεδιάστε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας.

Προγραμματίστε την άδειά σας, όταν τα παιδιά σας δεν έχουν σχολείο. Πηγαίνετε μαζί τους σε ένα Μουσείο, κάντε κάμπιγκ σε σημεία κοντινά ή απλώς μείνετε σπίτι και μαγειρέψτε μαζί, φτιάξτε ένα παζλ, μάθετέ τους σκάκι. Τα παιδιά δεν θα μείνουν για πάντα παιδιά και οι στιγμές που περνάτε μαζί τους είναι ανεκτίμητες και μοναδικές. Μην τις χάνετε.

2. Τριγυρίστε σαν τουρίστας στη δική σας πόλη.

Βρείτε την ευκαιρία να ανακαλύψετε ξανά γιατί αγαπάτε την πόλη που μένετε. Περιηγηθείτε σε μέρη που έχετε ξεχάσει πόσο όμορφα είχατε περάσει και επισκεφθείτε αυτά που δεν είχατε την ευκαιρία να πάτε ποτέ. Πιείτε ένα ποτήρι κρασί με ένα φίλο σας σε ένα καινούριο εστιατόριο που, για το οποίο σας έχουν μιλήσει. Κλείστε ακόμη και ένα δωμάτιο σε ένα ξενοδοχείο που σας αρέσει με τον καλό/ή σας για ένα ρομαντικό διήμερο.

Θα δείτε την πόλη σας με «άλλα μάτια» και θα «γεμίσετε μπαταρίες», χωρίς να πάτε μακριά ή να ξοδέψετε πολλά.

3.  Αφιερώστε χρόνο για να προσφέρετε εθελοντικά τις υπηρεσίες σας όπου υπάρχει ανάγκη.

Ο χρόνος εθελοντικής εργασίας, μέσα σε ένα ήδη πολύ σφιχτό πρόγραμμα, δεν είναι κάτι εύκολο ομολογουμένως. Οι έρευνες όμως δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι που προσφέρουν μέρος του ελεύθερου χρόνου τους σε κοινωνικούς σκοπούς, αισθάνονται καλύτερα με τον εαυτό τους και πιο δημιουργικοί. Δοκιμάστε να αφιερώσετε μόλις 1 μέρα από την άδειά σας, κάθε τετράμηνο, σε μία εθελοντική δράση, βοηθήστε τις ζωές κάποιων συμπολιτών μας να βελτιωθούν και θα διαπιστώσετε πόσο πολύ θα βελτιωθεί και η δική σας!

4. Ανακαλύψτε τη νέα μόδα του «home swap».

Τα ταξίδια δεν είναι φθηνά, είναι αλήθεια. Γιατί όμως να μη δοκιμάσουμε μία νέα μόδα που ξεκίνησε από την Αμερική και βοηθά να περιορίσουμε τα έξοδά μας και ταυτόχρονα να γνωρίσουμε καινούρια μέρη; Με το “home swap” μπορούμε να ανταλλάξουμε σπίτια με οικογένειες ή φίλους που μένουν σε άλλες πόλεις και άλλες χώρες. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν και τα δύο μέρη να βγουν ωφελημένα και ταυτόχρονα να γνωρίσουν καινούρια μέρη. Η ανταλλαγή μπορεί να γίνει είτε με ανθρώπους που γνωρίζουμε είτε και με αγνώστους ακόμη. Εταιρείες όπως το HomeExchange.com φροντίζουν να κάνουν την ανταλλαγή σας ασφαλή και να «ταιριάξουν» τις διακοπές σας με άλλους που έχουν συγγενή με τα δικά σας χαρακτηριστικά.

5. «Ξεσκόνιστε» τη λίστα με τις εργασίες που συνέχεια αναβάλλετε.

Όλοι έχουμε πράγματα να κάνουμε που δεν προλαβαίνουμε ποτέ να κάνουμε, όπως να αναδιοργανώσουμε τα έπιπλά μας, να ψάξουμε για καινούρια διακόσμηση, να βάλλουμε σε τάξη τις φωτογραφίες μας. Αξιοποιήστε την άδειά σας για να τα κάνετε, ενώ πληρώνεστε! Θα ανακαλύψετε έναν άλλον εαυτό σας, ο οποίος θα…σας επιστρέψει πίσω στο γραφείο ανανεωμένο/η και «ανάλαφρο/η»!

Αν η πίεση της δουλειάς σάς αναγκάζει να αναβάλλετε διαρκώς την άδεια που δικαιούστε, σκεφθείτε ότι δεν είστε μόνος/η. Σκεφθείτε όμως ταυτόχρονα ότι η άδειά σας είναι εκείνη που θα σας δώσει τη δύναμη και την ενέργεια να πάτε την καριέρα σας μπροστά.  Σκεφθείτε ότι σε κανέναν εργοδότη δεν είναι χρήσιμοι εργαζόμενοι που είναι καταβεβλημένοι και εξουθενωμένοι!