Το να φτάσει κανείς στα 100 ακουγόταν σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, πριν από μερικά χρόνια. Στην εποχή μας όμως, που το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί, οι στατιστικές δείχνουν ότι δεν είναι απίθανο να ζήσει κάποιος/α μέχρι τα 100.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Υγείας, ο μέσος όρος του παγκόσμιου προσδόκιμου ζωής αυξήθηκε κατά έξι χρόνια, από το 1990. Η Ισλανδία, η Ελβετία και η Αυστραλία παρουσιάζουν το μεγαλύτερο προσδόκιμο για τους άνδρες, κατά μέσο όρο 80 χρόνια, ενώ η Ιαπωνία, η Ισπανία ·και η Ελβετία παρουσιάζουν το υψηλότερο προσδόκιμο για τις γυναίκες, με μέσο όρο τα 85 χρόνια.

Και ενώ η ζωή στην έβδομη ή την όγδοη δεκαετία έρχεται με πολλές χαρές, όπως περισσότερος χρόνος για ταξίδια ή για να χαρείς τους αγαπημένους, μπορεί να έλθει επίσης και με πολλές ανησυχίες, σχετικές με την υγεία ή την οικονομική σας κατάσταση. Παρακάτω θα βρείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές, για να σχεδιάσετε την περίοδο της σύνταξης σας και να διαχειριστείτε την υγεία σας, που θα σας βοηθήσουν να εξασφαλίσετε ότι όσο μεγαλώνετε και ζείτε περισσότερο, μπορείτε να παραμείνετε εξίσου υγείες, ευτυχισμένοι και παραγωγικοί.

Η επαγγελματική σας διαδρομή.

Όσο αυξάνεται το προσδόκιμο, η επαγγελματική διαδρομή του καθενός και της καθεμιάς μοιάζει εντελώς διαφορετική απ’ ότι παλιότερα. Πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν να κάνουν την ίδια δουλειά για 60 χρόνια ή περισσότερο. Μία τάση που ξεκίνησε πριν από περίπου 30 χρόνια ταιριάζει με αυτή τη διαπίστωση εξαιρετικά· είναι μία τάση που οδηγεί τους ανθρώπους να επιλέγουν από 3 έως και 5 διαφορετικές δουλειές, κατά τη διάρκεια του συνόλου της επαγγελματικής τους διαδρομής.

Παλιότερα, πλησιάζοντας περίπου τα 65 χρόνια, πλησίαζες στο τέλος της ζωής σου, αλλά το γεγονός ότι σήμερα οι άνθρωποι περνούν καλύτερα δημιούργησε έναν «πονοκέφαλο» στην κοινωνική ασφάλιση και στα συνταξιοδοτικά προγράμματα των χωρών. Η απάντηση σε αυτό το πρόβλημα, αλλά και η λύση για τη δημιουργία του αισθήματος της προσωπικής ολοκλήρωσης είναι να παρατείνει κάποιος τη συνταξιοδότησή του. Πολλές εταιρείες αξιοποιούν πια την εμπειρία και τη σοφία των εργαζόμενων που βρίσκονται στα 65,στα 70 ή ακόμα και στα 80 χρόνια τους. Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει στο σύνολο της κοινωνίας.

Εντούτοις, πολλοί άνθρωποι δεν βλέπουν τον εαυτό τους πίσω από ένα γραφείο, για 40 ώρες την εβδομάδα, σε αυτήν την ηλικία. Η ημι-απασχόληση είναι μία λύση σε αυτό το ζητούμενο, καθώς επιτρέπει τόσο την κοινωνική, εθελοντική ή άλλης μορφής εργασία και ταυτόχρονα αφήνει χρόνο για την οικογένεια ή για ταξίδια.

Ποιο είναι εκείνο που ταιριάζει καλύτερα σε εσάς;

  • Θα θέλατε να γίνετε τότε ένας καλός σύμβουλος;
  • Μήπως θα θέλατε να ξεκινήσετε τη δική σας επιχείρηση στον τόπο καταγωγής σας;
  • Ή μήπως ονειρεύεστε να δουλέψετε σε μία βιβλιοθήκη ή να ανοίξετε το δικό σας καφενείο ή να αποκτήσετε το δικό σας αγρόκτημα;

Έχετε αποταμιεύσει για την περίοδο της συνταξιοδότησής σας;

Είναι σημαντικό να ρωτήσετε τον εαυτό σας: Πόσα χρήματα χρειάζομαι για να ζω άνετα όταν συνταξιοδοτηθώ;

Πολλοί, στα 40 και τα 50 τους ακόμα, δεν έχουν βάλλει κάτω τους αριθμούς για να δουν πόσα χρήματα χρειάζονται, ώστε να είναι άνετοι στη σύνταξή τους.

Αν όμως  το κάνουν αυτό, θα βρουν πόσα πραγματικά χρήματα μπορούν να αποταμιεύουν σε ετήσια βάση για να φτάσουν σε αυτό το στόχο.

Αν δεν μπορεί κάποιος ή κάποια να το καταφέρει μόνος του ή μόνη της αυτό, μπορεί να ζητήσει τη βοήθεια ενός ασφαλιστικού συμβούλου ή συμβούλου επενδύσεων, ώστε να τον καθοδηγήσει στα κατάλληλα επενδυτικά εργαλεία (μετοχές, ομόλογα, αγορά ακινήτων κλπ) ή/και στα κατάλληλα προγράμματα συσσώρευσης και αξιοποίησης κεφαλαίου της αγοράς.

Υπάρχουν, για παράδειγμα, αξιόπιστα και διεθνώς καταξιωμένα επενδυτικά Unit Linked προγράμματα και στην ελληνική αγορά που σας δίνουν την ευκαιρία να τοποθετήσετε τα χρήματά σας, μέσα από διαφορετικές κατηγορίες επένδυσης, με μία επενδυτική στρατηγική μικρού, μεσαίου ή μεγαλύτερου ρίσκου που εσείς επιλέγετε και με το κεφάλαιο που εσείς επιθυμείτε, που προσαρμόζονται  στη σημερινή οικονομική σας δυνατότητα. Ρωτήστε σήμερα κιόλας για κάποιο από αυτά.

Φροντίζετε για την υγεία σας;

Οι βασικότερες αιτίες πρόωρης απώλειας ζωής σχετίζονται με την καρδιά, τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, τα εγκεφαλικά, τον καρκίνο. Αυτό σημαίνει ότι υιοθετώντας έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, αυξάνουμε τις πιθανότητες μας να ζήσουμε περισσότερο. Υγιεινές συνήθειες, όπως η άσκηση και μία καλή διατροφή, όχι μόνο κρατούν υγιή την καρδιά μας, αλλά αποτρέπουν ταυτόχρονα χρόνιες παθήσεις. Χαμηλή κατανάλωση αλατιού ή τροφών με πολλά λιπαρά και υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και ψαριών μειώνει τους κινδύνους καρδιακών παθήσεων.

Αλλά και η πνευματική υγεία σας είναι το ίδιο σημαντική. Έρευνες δείχνουν ότι ψυχολογικοί παράγοντες, όπως η κατάθλιψη και το άγχος, σχετίζονται με την εμφάνιση παθήσεων που οδηγούν στη θνησιμότητα. Προσπαθήστε να εισάγετε στη καθημερινή ρουτίνα σας τεχνικές που περιορίζουν το άγχος, όπως γιόγκα ή διαλογισμό

Τηρώντας αυτές τις βασικές συμβουλές, όχι μόνο θα φτάσετε τα 100, αλλά θα τα ζήσετε με υγεία και απέραντη ευτυχία.