Η Αστυπάλαια είναι γνωστή και ως η «πεταλούδα του Αιγαίου», λόγω του σχήματός της. Μία λωρίδα γης (που στο πιο στενό της σημείο είναι μόνο 100 μέτρα), που ονομάζεται Στενό,  κρατά ενωμένα τα δύο μέρη του νησιού.

Κατά την ελληνιστική περίοδο, η Αστυπάλαια αποτελούσε σημαντικό λιμάνι για τους Πτολεμαίους της Αιγύπτου, ενώ κατά τη διάρκεια της βυζαντινής εποχής, οι κάτοικοι μετακίνησαν τους οικισμούς τους στις κορυφές των βουνών και έχτισαν κάστρα για να προστατευτούν από τις εισβολές των πειρατών. Μετά το 1204 και το 1537, όταν κατακτήθηκε από τους Τούρκους, η Αστυπάλαια ήταν υπό την κυριαρχία της οικογένειας Querini (απ’ όπου πήρε το όνομα του το φημισμένο Βενετσιάνικο Κάστρο του νησιού).

Το όμορφο αυτό νησί βρίσκεται σε τέλεια ισορροπία ανάμεσα στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, όχι μόνο λόγω της τοποθεσίας του αλλά επίσης, επειδή αρχιτεκτονικά και ιδεολογικά “φλερτάρει” με τις Κυκλάδες. Ειδικά η Χώρα, γνωστή ως Αστροπαλιά, θεωρείται ένας από τους ωραιότερους Κυκλαδικούς οικισμούς! Η Αστυπάλαια έχει δικούς της ξεχωριστούς ρυθμούς, που δεν θυμίζουν κανένα άλλο νησί στο Αιγαίο (ίσως την Ικαρία πριν “ανακαλυφθεί”, πριν από τουλάχιστον 10 χρόνια) και η έννοια του χρόνου είναι πολύ ιδιαίτερη. Τα πάντα εδώ έχουν ένα χαλαρό, ήσυχο και γαλήνιο ρυθμό, όλα είναι πολύ άνετα και εύκολα!

Εκτός από τη γραφική αμφιθεατρική Χώρα και το  υπέροχο Βενετσιάνικο κάστρο, η Αστυπάλαια διαθέτει απότομα και άγρια τοπία, όμορφες ηλιόλουστες παραλίες, θέα και ηλιοβασιλέματα που κόβουν την ανάσα, νόστιμες τοπικές συνταγές, φιλόξενους και χαμογελαστούς ανθρώπους, μία πληθώρα από μονοπάτια περιήγησης και ορειβατικά μέρη, καθαρά βαθύ μπλε νερά και μεγάλη ποσότητα θετικής ενέργειας!

Οι λάτρεις της περιπέτειας θα βρουν τον παράδεισό τους στο νησί, καθώς η Αστυπάλαια έχει πολλά πράγματα να κάνουν και έχει πολλά να προσφέρει στους εθισμένους στην αδρεναλίνη! Η αναρρίχηση σε βράχια και οι πεζοπορίες είναι αυτά που επικρατούν, μιας και υπάρχουν αρκετά χαρτογραφημένα και σηματοδοτημένα μονοπάτια.

Όσοι πάλι προτιμούν το «γαστροτουρισμό» δεν θα απογοητευτούν, καθώς η Αστυπάλαια είναι γνωστή κυρίως για τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά που προσφέρει, αλλά και για τα τυριά της: το «λαδοτύρι» (σκληρό τυρί που αποθηκεύεται σε ελαιόλαδο), η «μυζήθρα» (λευκό τυρί, σκληρό ή μαλακό με μία λίγο ξινή γεύση), η «χλωρή» (ανάλατο, φρέσκο, λευκό και μαλακό τυρί που σκληραίνει όταν ωριμάσει σε αλατισμένο νερό) και η «κοπανιστή» (πικάντικη και αρωματική κρέμα τυριού) είναι μερικά από τα ντόπια τυριά που θα έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε.

Οι φυσιολάτρεις θα χαρούν επίσης να μάθουν ότι στην περιοχή του Λιβαδιού υπάρχει το Εθνικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής. Η Αστυπάλαια θεωρείται περιοχή μεγάλης φυσικής και οικολογικής αξίας, ενώ το σύμπλεγμα των 12 μικρών νησίδων, στα ανατολικά του νησιού ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000 και έχει χαρακτηριστεί ως φυσικό καταφύγιο στο πρόγραμμα CORINE.

Στο νησί της Αστυπάλαιας υπάρχουν αρκετοί χώροι όπου μπορείτε να επισκεφτείτε, όπως η περιοχή της Μαλτεζάνα, τα λουτρά του Ταραρά, με τα πανέμορφα ψηφιδωτά από την ελληνιστική εποχή και τις αναπαραστάσεις των ζωδίων ή τις εποχές του χρόνου, το αρχαιολογικό μουσείο στον Πέρα Γυαλό, όπου θα δείτε το εξαιρετικού κάλλους αγαλματίδιο της θεάς Αφροδίτης και τη μεγάλη συλλογή ευρημάτων από διαφορετικές χρονολογικές περιόδους. Ένα από τα σημαντικά αρχαία μνημεία είναι και το μοναδικό, σε ολόκληρο των κόσμο, βρεφικό νεκροταφείο. Βρίσκεται στην περιοχή των Κυλίντρων, όπου και βρέθηκαν πήλινα αγγεία που περιείχαν οστά από περίπου 2170 βρέφη.  Στην Αστυπάλαια επίσης βρέθηκαν πρόσφατα από τις πιο παλιές βραχυγραφίες της προϊστορικής περιόδου.

Τέλος, υπάρχουν δύο σπήλαια που αξίζουν να τα επισκεφτείτε, το σπήλαιο του Νέγρου στην περιοχή Βάτσες, με τους εντυπωσιακούς σταλαγμίτες και σταλακτίτες και το σπήλαιο του Δράκου, στην περιοχή Βαθύ, το οποίο μπορείτε να επισκεφτείτε με βάρκα ή με τα πόδια (όμως η διαδρομή είναι για έμπειρους οδοιπόρους).

Η Αστυπάλαια είναι ο ιδανικός τόπος για χαλαρωτικές διακοπές, μακριά από το μαζικό τουρισμό και τις ορδές τουριστών που ορμούν να τα δουν και να τα κάνουν όλα.