Η Νάξος είναι ένα νησί του Νοτίου Αιγαίου και βρίσκεται στο κέντρο του συμπλέγματος των Κυκλάδων, ανάμεσα στην Πάρο (δυτικά), τη Μύκονο (βόρεια), την Ίο (νότια) και την Αμοργό (νοτιοανατολικά).

Aρχαίοι χώροι και κλασικοί ναοί, βενετσιάνικα κάστρα και πύργοι, βυζαντινές εκκλησίες, μεσαιωνικά μοναστήρια, ακόμη και τα ερείπια μιας πρωτεύουσας της μυκηναϊκής εποχής του 1300 π.Χ., βρίσκονται διάσπαρτα στο νησί και μαγεύουν κάθε επισκέπτη.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα από τα νησιά των Κυκλάδων, η Νάξος είναι ένας ιδανικός προορισμός, όλο το χρόνο, για τους λάτρεις της υπαίθρου και όχι μόνο. Οποιαδήποτε εποχή, η περιήγηση στην ενδοχώρα αποτελεί εξαιρετική επιλογή, για όσους επιθυμούν να περάσουν μέσα από τις τραχιές πλαγιές του όρους Δία και τους πρόποδες της ή να εξερευνήσουν τις γραφικές διαδρομές του οροπεδίου Τραγέα, με τους τεράστιους ελαιώνες και τα παρθένα χωριά. Το νησί θεωρείται «ευτυχία πεζοπόρων και ποδηλατών», καθώς προσφέρει, όχι λιγότερα από επτά ειδικά χαρτογραφημένα μονοπάτια πολιτιστικού και φυσικού ενδιαφέροντος και ομορφιάς, καθώς και έξι ειδικά σχεδιασμένες ποδηλατικές διαδρομές.

Εκτός από τη μαγευτική ύπαιθρο, η Νάξος παρουσιάζει και έναν συναρπαστικό βυθό, με θαλάσσια οικοσυστήματα, εκπληκτικής ομορφιάς και τεράστια ποικιλία. Εδώ θα βρείτε υφάλους, βράχους γεμάτους ζωή και μερικά πολύ εντυπωσιακά ιστορικά ναυάγια, όπως το "Lost Beaufighter", ένα βρετανικό βομβαρδιστικό αεροπλάνο που βυθίστηκε, κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς και τα ερείπια ενός αεροσκάφους του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, το «Arado».

Η Νάξος είναι ιδιαίτερα αγαπητή και από τους αθλητές, καθώς φιλοξενεί το πολύ δημοφιλές Τρίαθλον Νάξου, το οποίο διοργανώνεται, κάθε Αύγουστο, όπως επίσης και τον ετήσιο αγώνα ποδηλασίας της Νάξου, μια τεχνικά δύσκολη διαδρομή που περνά μερικά από τα σημαντικότερα αρχαία και βυζαντινά μνημεία και πολλές τοποθεσίες του νησιού. Το νησί είναι επίσης ένας παράδεισος για τους λάτρεις της ιστιοπλοΐας, καθώς η νότια ακτή της Νάξου δεν επηρεάζεται από τους καλοκαιρινούς ανέμους.

Το νησί είναι εθνικά - και διεθνώς - διάσημο για τα γαλακτοκομικά προϊόντα του (γραβιέρα ΠΟΠ, κοπανιστή, αρσενικό, θηλυκοτύρι και κομός), τις πατάτες και το λικέρ Κίτρο (Citron), ένα πολύ γευστικό, τοπικό απεριτίφ. Επιπλέον, η Νάξος παράγει εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και ελιές, μέλι και παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού, εξαιρετικό νωπό κρέας και ωριμασμένο κρέας που ονομάζεται «Ζαμπόνι». Το παραδοσιακό ποτοποιείο Βαλληνδράς, που λειτουργεί από το 1896, στη Χάλκη, είναι το καλύτερο σημείο για να δοκιμάσει κανείς τους τρεις τύπους λικέρ κίτρου και να εφοδιαστεί με προμήθειες.

Η Νάξος φιλοξενεί επίσης πολυάριθμες εκδηλώσεις που διοργανώνονται στα χωριά του νησιού. Μερικές από αυτές είναι:

  • η γιορτή της πατάτας στην Αγία Άννα, η οποία προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες που έρχονται για να δοκιμάσουν τις τοπικές συνταγές, με βάση την πατάτα και να χορέψουν παραδοσιακά τραγούδια.
  • η γιορτή του κρασιού, η οποία περιλαμβάνει συγκομιδή σταφυλιού και επεξεργασία, στα παραδοσιακά πατητήρια.
  • η γιορτή του ψαρά, στον Απόλλωνα, η οποία αρχίζει με την ευλογία των υδάτων και των αλιευτικών σκαφών και τελειώνει με ζωντανή λαϊκή μουσική και ψάρι, καθώς και θαλασσινά πιάτα, σερβιρισμένα σε αφθονία. Τέλος,
  • το «Ρακιτζό», μια παραδοσιακή γιορτή που συνδέεται με τη διαδικασία απόσταξης της «ρακής»., που θα…σας μεθύσει από χαρά!