Πέρα από το λιτό λιμάνι και τη Φορτέτζα (το μεγαλύτερο Βενετσιάνικο φρούριο του νησιού), απλώνεται μια από τις πιο γοητευτικές παλιές πόλεις της Κρήτης: το Ρέθυμνο. Στα γραφικά του σοκάκια θα ανακαλύψετε Βενετσιάνικα σπίτια, που μαγνητίζουν το βλέμμα και ήσυχες αυλές στολισμένες με μπουκαμβίλιες, πίσω από τις οποίες κρύβονται πολύ καλά μικρά εστιατόρια και μοντέρνα ξενοδοχεία.

Εφευρέτες  της μεσογειακής διατροφής, οι Κρητικοί, παραδοσιακά παράγουν τοπικά προϊόντα όπως ελαιόλαδο, δημητριακά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και γαλακτοκομικά, συνδυάζοντάς τα με ψάρια και κρέας. Το Ρέθυμνο θεωρείται hotspot για τα φαγητά του, με τις εξαιρετικές ταβέρνες, που βρίσκονται στις παρυφές της παλιάς πόλης, ενώ παράλληλα όμορφα Κρητικά χωριουδάκια, αποτελούν εξαιρετικούς γαστρονομικούς προορισμούς για τους καλοφαγάδες!

Το χωριό Αργυρούπολη, με τις πηγές του γλυκού νερού, το επισκέπτονται άνθρωποι απ΄ όλο το νησί για το «Αντικριστό» ή το «Οφτό», ενώ στο χωριό Επισκοπή, μπορείτε να φάτε αρνάκι ή κατσικάκι με λαχανικά, όλα ντόπια!

Στη διαδρομή σας προς την ύπαιθρο θα συναντήσετε απόκρημνα φαράγγια και δασώδεις περιοχές, στις χαμηλότερες πλαγιές του Ψηλορείτη, οι οποίες διασχίζονται από ένα δίκτυο μονοπατιών (μερικά ενσωματωμένα στο Ευρωπαϊκό Ε4), που ενδείκνυνται για περιπάτους καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Τα βραχώδη ύψη προσφέρουν, επίσης, πολλές προκλήσεις στους αναρριχητές, ενώ η περιοχή ελκύει και φανατικούς εξερευνητές σπηλαίων, εξαιτίας της αφθονίας των σπηλαίων (περίπου 850 συνολικά) που σημαδεύουν τις οροσειρές. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά σπήλαια είναι το Γεράνι, στις έξι αίθουσες του οποίου έχουν βρεθεί, όχι μόνο παμπάλαιοι σταλακτίτες αλλά και  νεολιθικά κατάλοιπα. Επίσης, αξίζει να επισκεφθείτε το σπήλαιο Σφενδόνη, διακοσμημένο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, το Μελιδόνι, ένας τόπος θλιβερής ιστορικής σημασίας, καθώς ήταν τόπος σφαγής κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, ο Τάφκος, με τις υπόγειες κατηφόρες και τις διασταυρώσεις του παγωμένου υπόγειου ποταμού, καθώς και το μυθικό Ιδαίο Άντρο, όπου λέγεται ότι αποτελεί τον τόπο γέννησης του Δία (το ίδιο λέγεται και για το Δικταίο Άντρο, στην ανατολική Κρήτη).

Τέλος, για τους λάτρεις του πολιτισμού και της ιστορίας, το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσετε είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο στην κεντρική πύλη του Φρουρίου, με εκθέματα που χρονολογούνται από τη νεολιθική εποχή, ενώ το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο – αρχοντικό του 17ου αιώνα – είναι γεμάτο με παραδοσιακά χειροτεχνήματα, υφάσματα, κεντήματα και κεραμικά και αποτελεί επίσης ένα ενδιαφέρον παράθυρο στο πολυποίκιλο παρελθόν της πόλης.

Τριγυρνώντας στην όμορφη Παλιά Πόλη θα εντυπωσιαστείτε από τη βενετική Λότζια, κτήριο ορόσημο του 16ου αιώνα, στο οποίο αργότερα οι Τούρκοι προσέθεσαν έναν μιναρέ και το μετέτρεψαν σε τζαμί. Το τζαμί Νερατζέ είναι άλλο ένα κτίριο της βενετικής εποχής που, αταίριαστα, μεταμορφώθηκε από τους Οθωμανούς. Σε αυτή την περίπτωση ξεκίνησε σαν εκκλησία, που ονομαζόταν Σάντα Μαρία και στη συνέχεια μετατράπηκε σε τζαμί και ιεροδιδασκαλείο, το 1657. Ο ναός του Αγίου Φραγκίσκου, με την εντυπωσιακή του πύλη και τα δύο εγκαταλελειμμένα παρεκκλήσια, λειτουργεί ακόμα ως εκκλησία.· Στα θεμέλιά του, ανακαλύφθηκαν τάφοι βενετών ευγενών, όπως και αρχαιολογικά ευρήματα, που χρονολογούνται από την εποχή του Μινωικού πολιτισμού. Tα περισσότερα όμως αρχαία ευρήματα μπορείτε να τα δείτε στο υστερομινωικό νεκροταφείο Aρμένων, περίπου 8χλμ. από το Ρέθυμνο, όπου έχουν ανακαλυφθεί περισσότεροι από 200 τάφοι, ανάμεσα σε άλλα ευρήματα ενός σημαντικού Μινωικού οικισμού.

Τέλος, πριν φύγετε, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την όμορφη, σε στυλ μπαρόκ, Μονή Αρκαδίου (16ος αιώνας), γνωστή από τα τραγικά γεγονότα της πολιορκίας του 1866. Τέλος, τους θερινούς μήνες, μία επίσκεψη στη Μονή Πρέβελη ενδείκνυται, για να απολαύσετε και το εξωτικό φοινικόδασος, που βρίσκεται κοντά στη λίμνη Πρέβελη.