Πεντακάθαρα νερά και κατάφυτα δάση με πεύκα, κρυμμένες σπηλιές και άγονοι λόφοι, μικροί όρμοι, μεγάλες αμμώδεις παραλίες, άγρια άλογα που τρέχουν ελεύθερα και το βενετσιάνικο κάστρο που στέκει επιβλητικά, πάνω από την γραφική κυκλαδίτικη χώρα· αυτή είναι η Σκύρος, το μεγαλύτερο και νοτιότερο νησί των Σποράδων.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, η Σκύρος θεωρούνταν ως ένας προορισμός που ξεφεύγει από την πεπατημένη, χάρη σε ένα είδος «ομερτά» μεταξύ των κατοίκων και των αφοσιωμένων οπαδών του νησιού, οι οποίοι προτιμούσαν το νησί τους να παραμείνει κρυμμένο από αδιάκριτα βλέμματα. Αλλά κανείς δεν μπορεί να κρατήσει ένα μυστικό για πάντα. Πλέον η Σκύρος είναι πολύ πιο ανοιχτή στον τουρισμό, διαθέτοντας καλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, καθώς και τριπλάσιο αριθμό μπαρ και εστιατορίων, σε σχέση με 5 χρόνια πριν.

Το γεγονός ότι δεν έχει παραδοθεί στον μαζικό τουρισμό, επέτρεψε στη Σκύρο να κρατήσει την κουζίνα της όσο πιο παραδοσιακή, νόστιμη και τοπική γίνεται! Όταν μιλάμε βέβαια για σκυριανό φαγητό, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό είναι η διάσημη αστακομακαρονάδα της, το γαστρονομικό σήμα-κατατεθέν του νησιού. Αρχικά, ήταν μια οικονομική επιλογή για τις οικογένειες των ψαράδων, οι οποίες χρησιμοποιούσαν τους αστακούς που ψάρευαν. Η αστακομακαρονάδα είναι εξαιρετική σχεδόν παντού στο νησί, ενώ εξακολουθεί να είναι σχετικά προσιτή, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες τιμές σε άλλα νησιά.

Το αγριοκάτσικο, μαγειρεμένο με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, αποτελεί επίσης κύριο συστατικό της σκυριανής κουζίνας. Τα τοπικά τυριά αποτελούν επίσης σημαντικό στοιχείο και σίγουρα πρέπει να συμπεριλάβετε στη λίστα των γεύσεων που πρέπει να δοκιμάσετε.
Άλλες τοπικές  σπεσιαλιτέ που σας προτείνουμε είναι η σκυριανή φάβα, η λαδόπιτα με ξινοτύρι, το χταπόδι με καπαρόφυλλα,. Τέλος, μην ξεχάσετε να απολαύσετε τα, πλούσια σε αρώματα, κρασιά που παράγονται στον τοπικό αμπελώνα.

Η Σκύρος μπορεί να μην είναι πολύ μεγάλο νησί, αλλά διαθέτει μεγάλη φυσική κληρονομιά.

Στο νότο, το μεγαλύτερο τμήμα του όρους Κόχυλας και οι γύρω νησίδες, έχουν χαρακτηριστεί ως Ζώνες Ειδικής Προστασίας για είδη πουλιών, μέρος του ευρωπαϊκού δικτύου Natura 2000. Επίσης, μπορεί να είστε αρκετά τυχεροί και να δείτε τον Μαυροπετρίτη (Falco Εleonorae), ένα είδος μεταναστευτικού γερακιού που έχει καταχωρηθεί, ως ένα παγκοσμίως απειλούμενο είδος.

Η Σκύρος έχει τη μεγαλύτερη αποικία Μαυροπετριτών στον κόσμο, με πάνω από 1.000 ζευγάρια να την επισκέπτονται, από τον Απρίλιο έως τα τέλη Οκτωβρίου. Αυτό το μέρος φιλοξενεί επίσης ένα είδος μικρού μεγέθους ιπποειδών, το αλογάκι της Σκύρου (Equus Cabalus Skyriano). Αυτό το είδος αλόγου είναι μοναδικό στον κόσμο και επίσης θεωρείται είδος υπό εξαφάνιση.

Το νησί της Σκύρου παραμένει πολύ πιστό στα έθιμα και τις παραδόσεις του. Στη διάρκεια του καρναβαλιού λαμβάνει χώρα ένα από τα πιο παραδοσιακά λαϊκά έθιμα·ονομάζεται ο «Γέρος» και η «Κορέλα» (κόρη), ένα έθιμο που προέρχεται από τα διονυσιακά μυστήρια και συνδέεται με τις αρχαίες γιορτές της γονιμότητας και του καλωσορίσματος της άνοιξης. 

Μια άλλη σημαντική παράδοση, είναι η τέχνη της ξυλογλυπτικής, που κάνουν τα σκυριανά ξύλινα έπιπλα μοναδικά σε όλη την Ελλάδα. Το ίδιο ισχύει και για τα κεντήματα και την κεραμική παράδοση του νησιού.

Το νησί της Σκύρου κατοικήθηκε αρχικά κατά τη Νεολιθική Εποχή και έφτασε στο αποκορύφωμά της κατά τη Μυκηναϊκή Εποχή. Αφιερώστε λίγο χρόνο να επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο, στο Παλαμάρι, στη βορειοανατολική ακτή. Αυτό το αρχαίο λιμάνι, που μοιάζει με φρούριο, ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς προϊστορικούς οικισμούς του Αιγαίου, κατά την Πρώιμη και Μέση Εποχή του Χαλκού. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα, τα περισσότερα από τα οποία μπορείτε να τα δείτε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σκύρου, που βρίσκεται στη Χώρα, δίπλα στην πλατεία Μπρουκ.

Γενικά, είναι ένα νησί για ποιοτική χαλάρωση και ξεκούραστες διακοπές, οι οποίες ξεκινούν και τελειώνουν, με την επική μελωδία του Ρίχαρντ Στράους «Ζαρατούστρα», η οποία ακούγεται στη διαπασών, από τα μεγάφωνα του μπαρ που βρίσκεται σχεδόν στο γκρεμό, δίπλα στη Λιναριά, κάθε φορά που το πλοίο μπαίνει στο λιμάνι!