Skip Navigation

Ό,τι χρειάζεται να γνωρίζετε για τον COVID-19

Συχνές Ερωτήσεις για το νέο κορωνοϊό COVID-19

Τι είναι ο Covid- 19;
Τι είναι ο νέος κορωνοϊός Covid-19; Collapsed Expanded

Ο νέος κορωνοϊός Covid-19 ανιχνεύθηκε πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2019 στην περιοχή Γιουχάν της Κίνας και αποτελεί ένα νέο στέλεχος κορωνοϊού που μέχρι τότε δεν είχε απομονωθεί στον άνθρωπο. Ο νέος κορωνοϊός δεν έχει σχέση με άλλα στελέχη κορωνοϊού (πχ 229E, NL63, OC43, HKU1) που απομονώνονται στον άνθρωπο και προκαλούν ήπια συμπτωματολογία όπως το κοινό κρυολόγημα.

Από πού προέρχονται οι κορωνοϊοί; Collapsed Expanded

Οι κορωνοϊοί προσβάλουν τα ζώα αλλά κάποιοι από αυτούς προσβάλουν και τον άνθρωπο. Σπάνια στελέχη που προσβάλλουν τα ζώα μπορεί να μεταδοθούν στον άνθρωπο με εξαίρεση τον ιό MERS, τον ιό SARS και τώρα τον ιό Covid-19.

Γενικές ερωτήσεις για τον Covid- 19
Ποιός είναι ο τρόπος μετάδοσης και πόσο εύκολη είναι η διασπορά της νόσου; Collapsed Expanded

Παρ΄ όλο που ο ιός προέρχεται από τα ζώα, μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και εύκολα και σταθερά διασπείρεται στην κοινότητα. Διασπορά στην κοινότητα σημαίνει εμφάνιση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων για τα οποία δεν είναι γνωστή η πηγή μετάδοσης.

Η αυστηρή τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και η παράλληλη σωστή εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας περιορίζει το ρυθμό διασποράς στην κοινότητα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της λοίμωξης από νέο κορωνοϊό Covod-19; Collapsed Expanded

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα ο ιός μπορεί να προκαλέσει ήπια γριπώδη συμπτωματολογία όπως:

 • πυρετό
 • βήχα
 • δυσκολία στην αναπνοή
 • μυαλγίες
 • καταβολή

Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν σοβαρή πνευμονία, σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, σήψη και σηπτικό σοκ και θάνατος. Τα άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου (π.χ. ηλικιωμένοι, καρδιοπαθείς, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ηπατοπάθειες ή πνευμονοπάθειες) είναι πιθανότερο να εμφανίσουν σοβαρή νόσο.

Πότε πρέπει να ελεγχθώ για λοίμωξη από νέο κορωνοϊό Covid-19; Collapsed Expanded

Ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο συνεπώς άτομο με συμπτωματολογία συμβατή με λοίμωξη από νέο κορωνοϊό Covid-19 μπορεί να μεταδώσει τη νόσο σε άλλα άτομα. Για αυτό το λόγο συστήνεται η απομόνωση των συμπτωματικών ασθενών στο νοσοκομείο ή στο σπίτι ανάλογα με τη βαρύτητα της κλινικής τους εικόνας. Οι ασθενείς παύουν να είναι μεταδοτικοί και κατά συνέπεια αποφασίζεται η άρση της απομόνωσης όταν πληρούνται ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:

 • Είναι απύρετοι χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών
 • Είναι ασυμπτωματικοί (ΚΑΙ χωρίς βήχα)
Μπορεί άτομο που τέθηκε σε καραντίνα να μεταδώσει τη νόσο σε άλλα άτομα; Collapsed Expanded

Η καραντίνα είναι μέτρο απομόνωσης μεμονωμένων ατόμων ή ομάδας ατόμων μετά από πιθανή έκθεση σε παθογόνο, τα οποία δεν έχουν εμφανίσει ακόμα συμπτώματα, με στόχο την αποφυγή διασποράς. Η διάρκεια της καραντίνας είναι ίση με το χρόνο επώασης της νόσου, που είναι το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της τελευταίας έκθεσης στο παθογόνο και της εμφάνισης συμπτωμάτων. Ο χρόνος επώασης για τη λοίμωξη από νέο κορωνοϊό Covid-19 είναι 14 ημέρες. Άτομα για τα οποία αποφασίστηκε η διακοπή της καραντίνας δεν μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο.

Ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο από νέο κορωνοϊό Covid-19; Collapsed Expanded

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν οι ηλικιωμένοι καθώς και τα άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με υποκείμενο χρόνιο νόσημα όπως καρδιαγγειακό νόσημα, πνευμονοπάθεια, σακχαρώδη διαβήτη, ανοσοανεπάρκεια.

Μπορεί ο εργαστηριακός έλεγχος για λοίμωξη από νέο κορωνοϊό Covid-19 να είναι αρχικά αρνητικός και αργότερα να θετικοποιηθεί; Collapsed Expanded
Όταν ο εργαστηριακός έλεγχος για λοίμωξη από νέο κορωνοϊό Covid-19 είναι αρνητικός σημαίνει ότι ο ιός αυτός δεν ανιχνεύεται στο δείγμα. Αυτό μπορεί να συμβεί στα αρχικά στάδια της νόσου. Στη συμπτωματική φάση και όσο η νόσος εξελίσσεται ο εργαστηριακός έλεγχος μπορεί να θετικοποιηθεί. Σε περίπτωση ασθενή με συμπτωματολογία συμβατή με λοίμωξη από νέο κορωνοϊό Covid-19, ο οποίος υποβλήθηκε σε εργαστηριακό έλεγχο και είναι αρνητικός, η νόσος αποδίδεται σε άλλο αίτιο και όχι σε Covid-19.
Υπάρχει θεραπεία για τη COVID-19 λοίμωξη; Collapsed Expanded

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη νόσο. Η θεραπεία είναι συμπτωματική με στόχο την ανακούφιση των συμπτωμάτων. (π.χ. πυρετός, δυσκολία στην αναπνοή). Η διεθνής βιβλιογραφία για τη χρήση αντιιϊκών κατά του νέου ιού είναι πολύ περιορισμένη και προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από την Κίνα. In vitro και in vivo μελέτες υποδεικνύουν ενδεχόμενη θεραπευτική δραστικότητα ορισμένων φαρμακευτικών ουσιών έναντι κορωνοϊών, που μοιάζουν με το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2. Ωστόσο προς το παρόν, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία από τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες σε ανθρώπους με χρήση ομάδας ελέγχου, που να υποστηρίζουν τη χορήγηση οποιουδήποτε φαρμάκου σε ασθενείς με ύποπτη ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2. Σύμφωνα με την 6η έκδοση των Κατευθυντήριων Οδηγιών της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας, για την εμπειρική θεραπεία του COVID-19 συστήνονται τα εξής αντιιϊκά: ιντερφερόνη α (IFN-α) υπό μορφή εισπνοών, lopinavir/ritonavirφωσφορική χλωροκίνηριμπαβιρίνη και arbidol (ευρέως φάσματος αντιιϊκό).

Υπάρχει εμβόλιο για τον ιό COVID-19; Collapsed Expanded

Δεν υπάρχει προς το παρόν διαθέσιμο εμβόλιο για το COVID-19, γι΄αυτό έχει μεγάλη σημασία η έγκαιρη διάγνωση και η εφαρμογή μέτρων πρόληψης διασποράς της νόσου. Αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες εργάζονται για την παρασκευή εμβολίου, ωστόσο φαίνεται ότι θα πάρει αρκετό καιρό μέχρι αυτό να ολοκληρωθεί.

Μπορεί το εμβόλιο της εποχικής γρίπης να προστατεύσει από το COVID-19; Collapsed Expanded

Το αντιγριπικό εμβόλιο δεν προστατεύει από το COVID-19. Ωστόσο, δεδομένου ότι διανύουμε φάση έξαρσης της εποχικής γρίπης, το αντιγριπικό εμβόλιο είναι ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από την εποχική γρίπη.

Μπορεί η βελτίωση των καιρικών συνθηκών (υψηλές θερμοκρασίες) να περιορίσει τη διασπορά του νέου κορωνοϊού Covid-19; Collapsed Expanded

Δεν είναι προς το παρόν γνωστό κατά πόσο η βελτίωση του καιρού και η υψηλότερη θερμοκρασία σχετίζεται με περιορισμό της διασποράς του νέου κορωνοϊού Covid-19. Άλλοι ιοί όπως της εποχικής γρίπης και του κοινού κρυολογήματος μεταδίδονται ευκολότερα τους ψυχρούς μήνες χωρίς αυτό να αποκλείει την πιθανότητα νόσησης σε περιόδους που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες.

Μπορεί ο ιός να μεταδοθεί μέσω τροφίμων, κατεψυγμένων ή νωπών, σερβίτσιων μαζικής εστίασης; Collapsed Expanded

Ο παρακάτω οδηγός δίνει χρήσιμες συμβουλές ακόμη για το εάν πρέπει να πλένονται οι συσκευασίες των τροφίμων και πώς να τηρούνται οι απαραίτητες συνθήκες υγιεινής τόσο στο σπίτι μας όσο και στα ψώνια μας στο σούπερ μάρκετ. Επίσης απευθύνει και συγκεκριμένες συστάσεις προς του επαγγελματίες.

Υπάρχουν άλλοι πιθανοί τρόποι μετάδοσης του ιού;

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν περιπτώσεις οι οποίες να έχουν δείξει ότι άνθρωποι έχουν μολυνθεί με τον νέο τύπο κορωνοϊού με άλλο τρόπο, όπως μέσω της κατανάλωσης μολυσμένων τροφίμων ή μέσω επαφής με μολυσμένα αντικείμενα. Δεν υπάρχουν επίσης γνωστές αναφορές για άλλους κορωνοϊούς σχετικά με λοιμώξεις που να οφείλονται σε τρόφιμα ή σε επαφή με στεγνές επιφάνειες. Η μετάδοση μέσω επιφανειών που πρόσφατα μολύνθηκαν με ιούς είναι παρόλα αυτά δυνατή, μέσω μολύνσεων με την αφή. Ωστόσο, αυτό είναι πιθανό να συμβεί μόνο σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη μόλυνση από άτομο που νοσεί, λόγω της σχετικά χαμηλής σταθερότητας των κορωνοϊών στο περιβάλλον.


Πως μπορώ να προστατευθώ από τη μόλυνση με τον ιό μέσω των τροφίμων;

Mε τα έως τώρα δεδομένα ο ιός δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω μολυσμένων τροφίμων, όμως πρέπει να τηρούνται οι γενικοί κανόνες καθημερινής υγιεινής, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, καθώς και κανόνες υγιεινής κατά το χειρισμό των τροφίμων. Δεδομένου ότι οι ιοί είναι ευαίσθητοι στη θερμότητα, ο κίνδυνος μόλυνσης μπορεί επίσης να μειωθεί περαιτέρω με τη θέρμανση των τροφίμων.


Μπορεί ο νέος τύπος SARS-CoV-2να μεταδοθεί μέσω πιάτων και μαχαιροπήρουνων σε κυλικεία ή άλλα μέρη μαζικής εστίασης;

Οι κορωνοϊοί μπορούν γενικά να επιμολύνουν τα μαχαιροπήρουνα ή τα πιάτα, όπως προφανώς και άλλες επιφάνειες, μέσω φταρνίσματος ή βήχα από προσβεβλημένο άτομο άμεσα πάνω τους, και μπορούν να επιβιώσουν σε αυτές τις στέρεες επιφάνειες για κάποιο χρονικό διάστημα. Μία επιδερμική μόλυνση θεωρητικά θα μπορούσε να είναι δυνατή εάν ο ιός μεταδοθεί μέσω μαχαιροπήρουνων ή των χεριών στο βλενογόνο του στόματος, του λαιμού ή των ματιών. Ωστόσο, δεν έχει γίνει γνωστή καμία μόλυνση με SARS-CoV-2μέσω αυτής της οδού μετάδοσης και επομένως μετάδοση μέσω αυτής της οδού θεωρείται έως τώρα αδύνατη.


Γίνεται ο ιός ανενεργός με το πλύσιμο στο χέρι ή με το πλυντήριο πιάτων;

Όπως όλοι οι εγκαψιδιωμένοι ιοί στους οποίους το γενετικό υλικό επικαλύπτεται από ένα στρώμα λίπους, έτσι και οι κορωνοϊοί είναι ευαίσθητοι σε ουσίες που διαλύουν το λίπος, όπως οι αλκοόλες ή οι επιφανειοδραστικοί παράγοντες, που περιέχονται σε σαπούνια και απορρυπαντικά πιάτων. Οι ουσίες αυτές θεωρείται ότι μπορούν να βλάψουν την επιφάνεια του ιού και να καταστήσουν τον ιό ανενεργό. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν τα πιάτα πλένονται και στεγνώνουν σε πλυντήριο πιάτων σε θερμοκρασία 60 βαθμών Κελσίου ή υψηλότερη.

Απαιτούνται ειδικά προληπτικά μέτρα όσον αφορά στα πιάτα ή στα μαχαιροπήρουνα στις εγκαταστάσεις φροντίδας των ηλικιωμένων;

Όλα τα συνήθη μέτρα και οι κανόνες συμπεριφοράς για την προστασία από κορωνοϊούς ή ιούς της γρίπης στις εγκαταστάσεις φροντίδας ηλικιωμένων, βοηθούν κατά της μετάδοσης τηςCOVID-19.


Μπορώ να μολυνθώ από τονSARS-CoV-2 μέσω μολυσμένων κατεψυγμένων τροφίμων;

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις μόλυνσης μέσω της κατανάλωσης τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των κατεψυγμένων τροφίμων. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να συμμορφώνεστε απολύτως με τους γενικούς κανόνες υγιεινής κατά την προετοιμασία των τροφίμων.


Πως μπορώ να προστατευθώ όταν πηγαίνω στο σουπερμάρκετ;

Ένας βασικός τρόπος για να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού είναι να τηρηθεί απόσταση των 2 μέτρων μακριά από άλλους ανθρώπους. Γενικά ο κορονοιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων από μολυσμένα άτομα που φτερνίζονται, βήχουν ή εκπνέουν. Μια τέτοια "κοινωνική αποστασιοποίηση" αποτελεί την κύρια στρατηγική σε οποιαδήποτε κατάσταση εκτός του σπιτιού.


Άλλες ιδέες:

Πηγαίνετε για ψώνια όταν δεν υπάρχει πολύ κίνηση.
Πάρτε αντισηπτικό μαζί σας. Χρησιμοποιήστε το για να σκουπίσετε τα χέρια σας και το καλάθι πριν και μετά το κατάστημα.
Χρησιμοποιήστε μια πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.

Χρησιμοποιήστε το δικό σας στυλό για να υπογράψετε τις αποδείξεις.
Μόλις γυρίσετε σπίτι πλύνετε σχολαστικά τα χέρια σας και τις επιφάνειες της κουζίνας που χρησιμοποιήσατε.


Τα προϊόντα με βάση το κρέας επιμολύνονται από τον κορονοιό;

Δεν υπάρχουν αναφορές για ανθρώπινες ασθένειες που υποδηλώνουν ότι η COVID-19 μπορεί να μεταδοθεί από τρόφιμα ή συσκευασίες τροφίμων. Ωστόσο, είναι πάντα σημαντικό να ακολουθείτε καλές πρακτικές υγιεινής (δηλαδή να πλένετε συχνά τα χέρια και τις επιφάνειες, να ξεχωρίζετε το νωπό κρέας από άλλα τρόφιμα, να μαγειρεύετε στη σωστή θερμοκρασία και να ψύχετε γρήγορα τα τρόφιμα) κατά το χειρισμό ή την προετοιμασία των τροφίμων.


Πρέπει να καταναλώνω φρούτα και λαχανικά;

Η απλή απάντηση είναι ΝΑΙ. Δεν υπάρχουν μέχρι τώρα στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι ο άνθρωπος μπορεί να νοσήσει από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, παρόλο που ο ιός μπορεί να βρεθεί σε αυτά αν έχει επιμολυνθεί από άτομο που νοσεί. Επομένως, αυτό που προτείνεται να κάνετε είναι να τηρείτε τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής. Αν κάποιος θέλει να είναι πιο σχολαστικός:
Επειδή ο SARS-CoV-2 προέρχεται από μια οικογένεια ιών που πιθανότατα απενεργοποιείται με το σαπούνι και χλιαρό νερό, το πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών σας με σαπούνι και νερό πρέπει να εξαλείψει κάθε ζωντανό ιό. Όπως όμως έχει ήδη επισημανθεί, δεν έχει παρατηρηθεί μετάδοση της νόσου μέσω της κατανάλωσης τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων και των φρούτων και των λαχανικών.


Πλένω και τις συσκευασίες;

Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε σαπούνι πιάτων σε πλαστικό, γυαλί και μέταλλο. Μετάδοση του ιού μέσω αυτής της οδού δεν έχει παρατηρηθεί. Αν αυτό δεν είναι πρακτικό, πλύνετε καλά τα χέρια σας αφού βγάλετε όλη τη συσκευασία, συμπεριλαμβανομένων των χαρτοκιβωτίων και των περιεκτών. Τέλος, πλύνετε τα χέρια σας, τον πάγκο και άλλες επιφάνειες που έχετε αγγίξει. Κάνετε αυτό αφού έχετε αποθηκεύσει κατάλληλα τα τρόφιμα.


Μπορώ να ενισχύσω το ανοσοποιητικό μου σύστημα μέσω της διατροφής μου;

Με απλά λόγια, δεν μπορείτε να «ενισχύσετε» το ανοσοποιητικό σας σύστημα μέσω της διατροφής και κανένα συγκεκριμένο τρόφιμο ή συμπλήρωμα διατροφής δεν θα σας εμποδίσει να μολυνθείτε από τον SARS-CoV-2 ή να αντιμετωπίσετε τον ιό εάν νοσείτε. Η καλή πρακτική υγιεινής παραμένει το καλύτερο μέσο αποφυγής μόλυνσης.
Μέχρι σήμερα, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων δεν έχει εγκρίνει κανένα ισχυρισμό υγείας για τρόφιμο ή συστατικό τροφίμου που να φέρει την επισήμανση ότι προστατεύει από τη μόλυνση.
Υπάρχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που εμπλέκονται στην κανονική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, έτσι ώστε να ενθαρρύνουμε τη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής για να υποστηρίξουμε την ανοσοποιητική λειτουργία (περιλαμβάνουν χαλκό, φυλλικό οξύ, σίδηρο, σελήνιο, ψευδάργυρο και βιταμίνες Α, Β6, Β12, C και D). Δεν συνιστούμε κανένα τρόφιμο σε σχέση με το άλλο, αλλά ενθαρρύνουμε την κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων για να διατηρήσουμε μια ισορροπημένη διατροφή.


Ερωτήσεις από τους επιχειρηματίες

Ένας εργαζόμενος στη μονάδα επεξεργασίας τροφίμων/αγρόκτημαε ίναι θετικός στονSARS-CoV-2. Ποια μέτρα πρέπει να λάβω για να διασφαλίσω ότι τα τρόφιμα που παράγω είναι ασφαλή;

Οι κορωνοϊοί θεωρείται γενικά ότι μεταδίδονται από άτομο σε άτομο μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού συστήματος. Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τη μετάδοση του SARS-CoV-2από τα τρόφιμα. Σε αντίθεση με τους λοιμογόνους γαστρεντερικούς ιούς, όπως ο νοροϊός και η ηπατίτιδα Α που συχνά προκαλούν λοίμωξη στον άνθρωπο από τα μολυσμένα τρόφιμα, ο SARS-CoV-2, είναι ένας ιός που προκαλεί κυρίως αναπνευστικά προβλήματα. Η έκθεση σε τρόφιμα σε αυτόν τον ιό δεν είναι γνωστή ως οδός μετάδοσης.
Ενώ η πρωταρχική ευθύνη σε αυτή την περίπτωση είναι να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία άλλων εργαζομένων και ατόμων που ενδέχεται να έρχονται σε επαφή με τον άρρωστο εργαζόμενο, οι εγκαταστάσεις θα πρέπει να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους καθαρισμού και αποχέτευσης για τον έλεγχο τυχόν κινδύνων που ενδεχομένως σχετίζονται με τους εργαζόμενους


Πρέπει να ανακληθούν τα τρόφιμα που παρήχθησαν στην εγκατάσταση κατά τη διάρκεια που ο εργαζόμενος ενδεχομένως μετέδωσε τον ιό ενώ εργαζόταν;

Δεν αναμένεται ότι τα τρόφιμα χρειάζεται να ανακληθούν ή να αποσυρθούν από την αγορά λόγω του SARS-CoV-2, καθώς επί του παρόντος, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι η μετάδοση του SARS-CoV-2σχετίζεται με τα τρόφιμα ή τη συσκευασία των τροφίμων.


Εάν ένας εργαζόμενος στην εγκατάσταση επεξεργασίας τροφίμων έχει βρεθεί θετικός στονSARS-CoV-2 πρέπει να κλείσει η εγκατάσταση; Εάν ναι, για πόσο χρονικό διάστημα;

Αυτές οι αποφάσεις δεν βασίζονται στην ασφάλεια των τροφίμων αλλά στον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, λόγω μετάδοσης του ιού από άτομο σε άτομο.


Σε σχέση με τον SARS-CoV-2, πως μπορεί να γίνει η διαχείριση μπουφέ αυτοεξυπηρέτησης (self-service) όπως π.χ. saladbars στη λιανική πώληση;

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι η μετάδοση του SARS-CoV-2σχετίζεται με τα τρόφιμα ή τη συσκευασία των τροφίμων.
Υπάρχει η πιθανότητα κάποιος να μπορεί να μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 αγγίζοντας μια επιφάνεια ή ένα αντικείμενο που έχει τον ιό πάνω του και στη συνέχεια αγγίζοντας το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του, αλλά αυτό δεν θεωρείται ο κύριος τρόπος μετάδοσης του ιού. Ο κορωνοϊός μεταδίδεται κυρίως από το ένα άτομο στο άλλο μέσω σταγονιδίων που εισπνέονται. Ωστόσο, είναι πάντα σημαντικό να ακολουθούνται τα 4 βασικά βήματα για την ασφάλεια των τροφίμων – καθαρισμός, διαχωρισμός, μαγείρεμα και ψύξη – για να αποτραπούν τροφικές δηλητηριάσεις.
Ως πρόσθετη προφύλαξη για την αποφυγή της μετάδοσης του SARS-CoV-2 μέσω επαφής με μολυσμένη επιφάνεια, συνιστάται η συχνή πλύση και απολύμανση όλων των επιφανειών και σκευών που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα. Οι εργαζόμενοι στην εστίαση πρέπει επίσης να πλένουν συχνά τα χέρια τους και να αλλάζουν γάντια πριν και μετά την προετοιμασία των τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων του συχνού καθαρισμού και απολύμανσης των πάγκων προετοιμασίας και των περιεκτών. Οι καταναλωτές πρέπει να πλένουν τα χέρια τους μετά τη χρήση των σκευών σερβιρίσματος και να μην πιάνουν το πρόσωπό τους με τα χέρια τους.

Τι πρέπει να γνωρίζω για το νέο κορωνοϊό (Sars-CoV-2) και τα παιδιά? Collapsed Expanded

Γράφει η κα. Ασημάκη Χαρά
Παιδίατρος – Λοιμωξιολόγος
Επιστημονική Συνεργάτις Παίδων ΜΗΤΕΡΑ

Ως ανθρωπότητα δοκιμαζόμαστε από την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού. Tα κρούσματα, αλλά δυστυχώς και oι θάνατοι από την νόσο Covid 19, αυξάνονται  καθημερινά σε πολλές χώρες του πλανήτη, γεγονός που προκαλεί παγκόσμια ανησυχία. Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κατάσταση και παρόλο που φαίνεται να απειλεί περισσότερο ηλικιωμένους και ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα, δεν παύει να προκαλεί ανησυχία στους γονείς.  Ακολουθούν χρήσιμες πληροφορίες για το θέμα αυτό στα παιδιά.

Είναι τα παιδιά περισσότερο ευάλωτα στον ιό;

Τα παιδιά δε φαίνεται να είναι πιο ευαίσθητα στον ιό. Αντιθέτως, οι περισσότερες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις της νόσου αφορούν ενήλικες. Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις νόσησης παιδιών, ακόμα και μικρής ηλικίας, αλλά σε πολύ μικρότερα ποσοστά συγκριτικά με τους μεγάλους. Παιδιά <20 ετών νοσούν σπάνια (περίπου 2%) και δεν καταγράφονται θάνατοι παιδιών  <10 ετών.

Διαφέρει η κλινική εικόνα της λοίμωξης συγκριτικά  με τους ενήλικες;

Τα επιδημιολογικά δεδομένα,  που προέρχονται από μελέτες παρατήρησης στην Κίνα, δείχνουν ότι η λοίμωξη στα παιδιά εκδηλώνεται με συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, όπως πυρετός, καταρροή, βήχας, φαρυγγαλγία. Συμπτώματα από το γαστρεντερικό όπως έμετοι και διαρροϊκές κενώσεις, έχουν αναφερθεί σε ελάχιστα παιδιά. Φαίνεται, λοιπόν, ότι τα παιδιά παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα, και σοβαρές επιπλοκές είναι εξαιρετικά ασυνήθεις.  Παιδιά με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα ίσως να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο μιας πιο σοβαρής λοίμωξης.

Παρόλο που τα παιδιά δεν νοσούν συχνά, συμβάλλουν στη μετάδοση και κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα;

Παρατεταμένη ανίχνευση του ιού έχει αναφερθεί σε δείγματα του αναπνευστικού συστήματος (μέχρι και 22 ημέρες) και σε δείγματα κοπράνων, τουλάχιστον 30 μέρες μετά την έναρξη της νόσου. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά, παρόλο που νοσούν ήπια ή περνούν υποκλινικά τη νόσο, μπορούν να μεταδώσουν τη λοίμωξη σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που κινδυνεύουν από σοβαρές επιπλοκές.

Πώς μπορούμε να προφυλάξουμε την οικογένειά μας από τον κορωνοϊό;

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει προς το παρόν αποτελεσματική ειδική θεραπεία της νόσου ή εμβόλιο για την πρόληψή της, οι γονείς θα πρέπει να ενθαρρύνουν, αλλά και να εκπαιδεύσουν σωστά τα παιδιά στα μέτρα πρόληψης διασποράς της νόσου.

Μέτρα πρόληψης

1.       Συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό τουλάχιστον για 20΄΄, ειδικά μετά την παραμονή σε δημόσιο χώρο. Αν δεν υπάρχει δυνατότητα για πλύσιμο των χεριών, συστήνεται απολύμανση με αλκοολούχο αντισηπτικό με περιεκτικότητα τουλάχιστον 60% σε οινόπνευμα.

2.       Αποφεύγουμε να αγγίζουμε το στόμα, τα μάτια και τη μύτη μας.

3.       Αποφεύγουμε τη στενή επαφή (<1μ.) με άτομα που βήχουν ή φτερνίζονται σε κλειστούς χώρους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για άτομα υψηλού κινδύνου.

4.       Αποφεύγουμε τα ταξίδια στο εξωτερικό, αλλά και το εσωτερικό αν δεν είναι απολύτως απαραίτητα.

5.       Καλύπτουμε το βήχα και το φτέρνισμα με καθαρό χαρτομάντηλο το οποίο απορρίπτουμε αμέσως, ή ελλείψει αυτού, με το εσωτερικό του αγκώνα μας. Απολυμαίνουμε κατόπιν αμέσως τα χέρια μας.

6.       Απολυμαίνουμε καθημερινά επιφάνειες όπως πόμολα, διακόπτες, πληκτρολόγια, κινητά, τραπέζια, νεροχύτες.

7.       Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα μένουμε στο σπίτι. Προσέχουμε ιδιαίτερα την επαφή μας με τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας. Αν χρειαστεί να μετακινηθούμε, φοράμε απλή χειρουργική μάσκα. Άτομα που είναι υγιή δε χρειάζεται να φορούν μάσκα, εκτός και αν έρχονται σε επαφή ή φροντίζουν ασθενείς.

8.       Αν εσείς, με ή χωρίς το παιδί σας, έχετε ταξιδέψει σε περιοχές όπου αναφέρθηκαν περιστατικά λοίμωξης ή αν ήρθατε σε άμεση επαφή με άτομα που είναι ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα, ή αν παρουσιάζετε πυρετό αιφνίδιας έναρξης συνοδευόμενο από βήχα, πληροφορείστε άμεσα τον προσωπικό σας παιδίατρο τηλεφωνικά  ή απευθυνθείτε στον ΕΟΔΥ και παραμείνετε στο σπίτι σας σε εθελοντική απομόνωση.  Μην μεταφέρετε το παιδί σας στο νοσοκομείο για απλά συμπτώματα. Το νοσοκομείο θα πρέπει να αντιμετωπίσει ασθενείς που κινδυνεύουν και πάσχουν σοβαρά.

9.        Τα σχολεία έχουν κλείσει προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού στην κοινότητα. Για να το επιτύχουμε όμως αυτό θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να αποφύγουν και οποιαδήποτε άλλη ομαδική συνάθροιση σε κλειστούς χώρους, όπως σε σπίτια, γυμναστήρια, παιδότοπους, καφετέριες. Προτιμείστε να περάσετε δημιουργικό χρόνο στο σπίτι και να κάνετε μια βόλτα στο πάρκο ή την εξοχή.

Πώς μιλάμε στα παιδιά μας για τον νέο κορωνοϊό;

Τα παιδιά γνωρίζουν κάποια πράγματα για τον κορωνοϊό καθώς παρακολουθούν τηλεόραση, παρατηρούν ότι λαμβάνονται μέτρα υγιεινής στο σχολείο και στο σπίτι, με αποκορύφωμα το κλείσιμο των σχολείων τους και τους περιορισμούς στην καθημερινότητά τους. Αντιλαμβάνονται ότι συμβαίνει  κάτι ασυνήθιστο και απειλητικό και για το λόγο αυτό μπορεί να βιώνουν άγχος. Πώς πρέπει οι γονείς να χειριστούν τη δύσκολη αυτή κατάσταση;

1.       Ενημερωθείτε πρώτα εσείς από σωστές επιστημονικές πηγές για τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος

2.       Ρωτήστε τα τι έχουν ακούσει. Αυτό θα σας δώσει την ευκαιρία στα παιδιά να μιλήσουν για τους φόβους τους. Απαντήσετε σε όλα τα ερωτήματα τους και ηρεμήστε τα δίνοντας τους πραγματικές πληροφορίες που θα διαλύσουν διαστρεβλωμένες αντιλήψεις σχετικά με το θέμα.

3.       Χρησιμοποιείστε απλά και κατανοητά λόγια ανάλογα με την ηλικία τους και απαντήστε μόνο σε ότι σας ρωτούν χωρίς να υπεισέρχεστε σε λεπτομέρειες.

4.       Ενθαρρύνετε την έκφραση των συναισθημάτων τους και επιβεβαιώστε τα ότι είναι φυσιολογικό να έχουν ποικίλα και διαφορετικά συναισθήματα.

5.       Διαβεβαιώστε τα ότι δεν κινδυνεύουν τα ίδια ούτε εσείς. Ανάλογα με την ηλικία τους, δώστε τους να καταλάβουν ότι είναι ασφαλή και ότι η πολιτεία λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Ησυχάστε τα λέγοντας ότι προσέχετε πάρα πολύ τον εαυτό σας.

6.       Προσπαθήστε να μην τους μεταφέρετε τους δικούς σας φόβους και ανησυχίες.

7.       Κλείστε την τηλεόραση που μεταφέρει με δραματικό τρόπο τα γεγονότα στο σπίτι σας και περάστε χρόνο μαζί τους παίζοντας και διασκεδάζοντας.

8.       Διατηρείστε μια σταθερή ρουτίνα και προβλεψιμότητα στην καθημερινότητά τους.

9.       Δώστε μια αισιόδοξη προοπτική της συνέχειας τονίζοντας ότι η κατάσταση είναι προσωρινή και ότι όλα θα αποκτήσουν την κανονικότητά τους.

10.   Γίνετε παράδειγμα προς μίμηση σε θέματα συμπεριφοράς (έξοδοι, κοινωνικές επαφές) και υγιεινής. Εξηγείστε τους ότι προστατεύοντας τους εαυτούς τους και τους άλλους συμβάλλουν με τον τρόπο τους στην μάχη κατά του ιού. Είναι μια καλή ευκαιρία να τους εμφυσήσετε την αρετή της ατομικής ευθύνης και το σεβασμό απέναντι στο συνάνθρωπο.

Μάρτιος 2020

Πηγή :  https://www.mitera.gr/arthra-ygeias/neos-koronoios-sars-cov-2-kai-paidia/

Εγκυμοσύνη, τι πρέπει να γνωρίζω για το νέο κορωνοϊό (Sars-CoV-2)? Collapsed Expanded

Γράφει
ο κ.  Χάρης Χ. Χηνιάδης
Μαιευτήρας - Γυναικολόγος
Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής IVF ΜΗΤΕΡΑ 

Τι επίδραση έχει coronavirus στις έγκυες γυναίκες?

Δεν υπάρχουν αναφερθεί θάνατοι εγκύων γυναικών από κοροναϊό αυτή τη στιγμή.

Οι έγκυες γυναίκες δεν φαίνεται να είναι πιο ευαίσθητες στις συνέπειες του coronavirus από το γενικό πληθυσμό. Αναμένεται ότι η μεγάλη πλειοψηφία των εγκύων γυναικών θα βιώσουν μόνο ήπια ή μέτρια συμπτώματα.

Τι επίδραση θα έχει ο coronavirus στο μωρό μου;

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν αυξημένο κίνδυνο αποβολής. Δεν υπάρχει επίσης καμία απόδειξη ότι ο ιός μπορεί να περάσει στο αναπτυσσόμενο μωρό σας ενώ είστε έγκυος (αυτό λέγεται κάθετη μετάδοση). Ως εκ τούτου, θεωρείται απίθανο ότι ο ιός θα προκαλέσει ανωμαλίες στο μωρό σας.

Κινδυνεύω από πρόωρο τοκετό;

Το πώς και πότε θα γεννήσετε εξαρτάται από: τη μητρική κατάσταση, την εμβρυϊκή κατάσταση, τη δυνατότητα βελτίωσης μετά τη γέννηση. Η προτεραιότητα είναι πάντα να είναι η υγεία της μητέρας.

Μερικά μωρά που γεννήθηκαν από γυναίκες με coronavirus στην Κίνα έχουν γεννηθεί πρόωρα. Δεν είναι σαφές εάν ο coronavirus το προκάλεσε αυτό ή οι γιατροί πήραν την απόφαση νωρίς επειδή η γυναίκα ήταν αδιάθετη.

Τι μπορώ να κάνω για να μειώσω τον κίνδυνο;

Το σημαντικότερο πράγμα είναι να πλύνετε τα χέρια σας τακτικά και αποτελεσματικά μόλις έρχεστε από τους δημόσιους χώρους στο σπίτι ή τον εργασιακό χώρο σας. Φυσικά να αποφεύγετε μετακινήσεις, πολυκοσμία και επαφή με ανθρώπους με πιθανά συμπτώματα.

Ποιες είναι οι ταξιδιωτικές συμβουλές αν είμαι έγκυος;

Ακολουθείστε τις τρέχουσες κρατικές οδηγίες.

Τι πρέπει να κάνω αν νομίζω ότι μπορεί να έχω coronavirus;

Αν

 • Τις τελευταίες 14 ημέρες έχετε πάει σε μια χώρα ή περιοχή με υψηλό κίνδυνο coronavirus
 • Έχετε έρθει σε στενή επαφή με κάποιον με coronavirus

Θα πρέπει να τηλεφωνήσετε στον ιατρό σας και τον ΕΟΔΥ

Πώς ελέγχομαι για τον coronavirus?

Με τον ίδιο τρόπο όπως όλοι, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι είστε έγκυος. Επί του παρόντος, η δοκιμή περιλαμβάνει επιχρίσματα που λαμβάνονται από το στόμα και τη μύτη σας.

Επιτρέπεται η ακτινογραφία;

Ναι εφόσον ακολουθούνται οι συνήθεις προφυλάξεις κατά την κύηση.

Τι πρέπει να κάνω αν είμαι θετική?

Να επικοινωνήσετε με τη μαία σας ή το γυναικολόγο σας.

Τι πρέπει να κάνω αν μου ζητηθεί να απομονωθώ;

Θα παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους και θα αποφεύγετε την επαφή με άλλους για 14 ημέρες.

 • μην πάτε στην εργασία ή τις δημόσιες περιοχές
 • όχι χρήση των δημόσιων συγκοινωνιών
 • μείνετε στο σπίτι και να μην δέχεστε επισκέπτες
 • αερίστε τα δωμάτια όπου βρίσκεστε ανοίγοντας ένα παράθυρο
 • απομονωθείτε από τα άλλα μέλη της οικογένειας όσο το δυνατόν περισσότερο, χρησιμοποιώντας τις δικές σας πετσέτες, πιατικά και σκεύη και τρώγοντας σε διαφορετικές χρονικές στιγμές
 • χρησιμοποιήστε τους φίλους, την οικογένεια ή τις υπηρεσίες παράδοσης για να εκτελέσετε εργασίες, αλλά να τους συμβουλεύσετε να αφήσουν τα πράγματα έξω από το σπίτι.

Τι θα γίνει με τα μαιευτικά ραντεβού μου;

Οι συνήθεις προγεννητικοί έλεγχοι να καθυστερήσουν μέχρι να τελειώσει η απομόνωση. Επίσης μπορεί να σας ζητηθεί να παρευρεθείτε σε διαφορετική χρονική στιγμή για να προστατεύσετε άλλους ασθενείς.

Τι θα γίνει αφού έχω ανακάμψει από τον coronavirus;

Το υπερηχογράφημα θα κανονιστεί 14 ημέρες μετά την ανάρρωσή σας, για να ελέγξετε ότι το μωρό σας είναι καλά.

Τι μπορώ να κάνω αν ανησυχώ για το μωρό μου κατά τη διάρκεια της αυτοαπομόνωσης;

Μην πάτε στο νοσοκομείο αν δεν χρειάζεστε επείγουσα ιατρική περίθαλψη.

Μιλήστε με το γυναικολόγο ή τη Μαία σας.

Οι έγκυες γυναίκες καλούνται να ταξιδέψουν με ιδιωτικό μέσο στο νοσοκομείο και να ειδοποιήσουν τη ρεσεψιόν πριν από την είσοδό τους στο νοσοκομείο.

Θα γεννήσω φυσιολογικά;

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι δεν μπορείτε να γεννήσετε κολπικά ή ότι θα ήταν ασφαλέστερο να κάνετε καισαρική. Ωστόσο, εάν η αναπνευστική σας κατάσταση είναι άσχημη, μπορεί να γίνει καισαρική.

Μπορείτε να κάνετε επισκληρείδιο αναισθησία.

Τι θα συμβεί αν γεννάω κατά τη διάρκεια της αυτοαπομόνωσης μου;

Οπωσδήποτε καλέστε το γυναικολόγο ή τη μαία σας.

Μπορεί να μεταδώσω τον coronavirus στο μωρό μου;

Δεν υπάρχουν αναφορές για γυναίκες που έχουν διαγνωστεί κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης και έχουν μεταδώσει τον ιό στα μωρά τους.

Θα εξεταστεί το μωρό μου για κορονοϊό;

Ναι, φυσικά.

Θα είμαι σε θέση να μείνω με το μωρό μου;

Ναι, εκτός αν χρειάζεται παρακολούθηση στη Μονάδα Νεογνών. Υπάρχουν όμως στοιχεία από την Κίνα, όπου οι μητέρες απομονώθηκαν προληπτικά για 14 ημέρες.

Μπορώ να θηλάσω;

Ναι. Δεν έχουμε στοιχεία ότι ο ιός μεταδίδεται με το μητρικό γάλα. Ο κίνδυνος μάλλον προέρχεται από το σάλιο σας και την αναπνοή σας. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσετε αντλία θηλασμού για να μειώσετε τον κίνδυνο.

Μάρτιος 2020

Πηγή : https://www.mitera.gr/arthra-ygeias/covid-19-plirofories-gia-tis-egkyes-gynaikes/

Πως μπορούμε να προφυλαχθούμε από τον Covid- 19
Τι να κάνω εάν έχω στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα από νέο κορωνοϊό COVID-19; Collapsed Expanded

Εάν έχετε έρθει σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα από νέο κορωνοϊό COVID-19 μένετε στο σπίτι για χρονικό διάστημα 14 ημερών από την τελευταία επαφή και παρακολουθείτε την υγεία σας. Στην περίπτωση που εμφανίσετε συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη από νέο κορωνoϊό Covid-19 όπως

 • πυρετό
 • βήχα
 • δυσκολία στην αναπνοή

επικοινωνείτε άμεσα με τον προσωπικό σας ιατρό.

Τι μέτρα προστασίας πρέπει να πάρουμε στο σπίτι μας, αν νοσήσουμε ή έχουμε ηλικιωμένους και ανθρώπους αυξημένου κινδύνου; Collapsed Expanded
 • Πρώτον, να παρακολουθείτε την υγεία σας σε συνεργασία πάντα με τον γιατρό σας. Χρειάζεται τακτική και καθημερινή, κατά προτίμηση, επικοινωνία με επαγγελματία υγείας. Να μένετε σε ένα καλά αεριζόμενο δωμάτιο που θα χρησιμοποιείται μόνο από εσάς.
 • Να υπάρχει περιορισμός των ατόμων που φροντίζουν τον ασθενή στο σπίτι, όπως και για τους ηλικιωμένους. Ιδανικά ένα άτομο που δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Δεν επιτρέπονται επισκέψεις.
 • Να μένουν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας σε διαφορετικό δωμάτιο και αν αυτό δεν είναι δυνατόν να τηρείται μια απόσταση τουλάχιστον 1 με 2 μέτρα από τον άρρωστο.
 • Να περιορίζονται οι μετακινήσεις του ασθενή στο σπίτι και να υπάρχει καλός αερισμός στους κοινόχρηστος χώρους.
 • Αν είναι δυνατόν και υπάρχει, χρήση μιας μάσκας μπορεί να γίνεται από το άτομο που φροντίζει τον άρρωστο. Αν είναι στο ίδιο δωμάτιο ή σε κοινόχρηστο χώρο και οι δύο, να έχουν ένα μέτρο προστασίας. Αν δεν υπάρχει μάσκα, ένα μαντήλι που μετά θα πλυθεί καλά σε υψηλές θερμοκρασίες.
 • Καλό πλύσιμο στα χέρια μας με σαπούνι και νερό, μετά από κάθε επαφή με τον ασθενή ή το άμεσο άψυχο περιβάλλον του, επιφάνειες, πριν και μετά την προετοιμασία του φαγητού, πριν το φαγητό και μετά τη χρήση της τουαλέτας.
 • Να χρησιμοποιούμε χειροπετσέτες μιας χρήσης μετά το πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι. Εάν δεν είναι εφικτό, μια υφασμάτινη πετσέτα η οποία θα αντικαθίσταται όταν χρησιμοποιηθεί.
 • Να αποφεύγετε άμεση επαφή με οποιαδήποτε σωματικά υγρά και ιδιαίτερα σάλιο, πτύελα και άλλα υλικά του αρρώστου, όπως γάντια ή χαρτομάντιλα σε σακούλα που δένει μέσα στο δωμάτιο, πριν τα απορρίψουμε μαζί με τα οικιακά απορρίμματα.
 • Προσοχή στις επαφές με μολυσμένα αντικείμενα του αρρώστου όπως πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα, πετσέτες, σεντόνια, τα οποία μετά από σχολαστικό πλύσιμο μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά.
 • Τα λερωμένα ρούχα, οι πετσέτες, τα κλινοσκεπάσματα είναι καλό να τοποθετούνται σε ξεχωριστό σάκο για τα άπλυτα, με προσοχή ώστε να αποφεύγεται η επαφή με το δέρμα και τα ρούχα μας. Από εκεί και μετά, θα τοποθετούνται στο πλυντήριο με κοινό οικιακό απορρυπαντικό σε υψηλή θερμοκρασία 60 έως 90 βαθμούς Κελσίου και καλό στέγνωμα.
 • Μετά από κάθε διαδικασία να ακολουθεί προσεκτικό πλύσιμο των χεριών.
 • Οποιεσδήποτε επιφάνειες και αντικείμενα στο δωμάτιο του ασθενούς, μπορούμε να τα καθαρίζουμε καθημερινά με κοινό απορρυπαντικό ή σαπούνι, να τα ξεπλένουμε και μπορούμε και να τα απολυμαίνουμε με ένα διάλυμα οικιακής χλωρίνης, σε αναλογία 4 κουταλάκια του τσαγιού σε ένα λίτρο νερό.
 • Την τουαλέτα μπορούμε να την καθαρίζουμε καθημερινά με το ίδιο διάλυμα. Είναι σημαντικό το να καταλάβουμε ότι άτομα που μένουν στο ίδιο σπίτι, είναι πιθανόν να μολύνουν το ένα το άλλο ή να είναι ήδη μολυσμένα.
 • Αν και το θέμα της διάρκειας απομόνωσης σε παγκόσμιο επίπεδο συζητείται, ένας καλός κανόνας είναι η παραμονή στο σπίτι των ασθενών, τουλάχιστον για 10 μέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων και πάντα μετά από ιατρική εκτίμηση και αξιολόγηση.
 • Όλα τα μέλη της οικογένειας θεωρούνται στενές επαφές και πρέπει να παραμένουν σε καραντίνα και να παρακολουθούν την υγεία τους, χωρίς να φεύγουν από το σπίτι για 14 μέρες από την μέρα που το πρώτο άτομο στο σπίτι εμφάνισε συμπτώματα. Αυτή η παραμονή για 14 μέρες θα μειώσει σημαντικά την μεταφορά της νόσου στην τοπική κοινότητα.
Τι πρέπει να κάνουν τα άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου; Collapsed Expanded

Για τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού κρίνεται ιδιαίτερα αναγκαία η συστηματική εφαρμογή όλων των μέτρων για την πρόληψη της μετάδοσης και διασποράς του νέου κορωνοϊού Covid-19, με έμφαση στα ακόλουθα:

 • Αποφυγή επαφής με άτομα με συμπτωματολογία λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος
 • Αποφυγή όλων των μη απαραίτητων ταξιδιών, ιδιαίτερα σε περιοχές ή χώρες με επιβεβαιωμένη μετάδοση του ιού στην κοινότητα
 • Εφαρμογή της υγιεινής των χεριών και αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα)
 • Συμμόρφωση στη χρόνια φαρμακευτική αγωγή που ενδεχομένως λαμβάνουν και στις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών
 • Αποφυγή χώρων συγχρωτισμού και εκδηλώσεων εκτός αν είναι απαραίτητο
 • Άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος και ιατρική αξιολόγηση
 • Αποφυγή επισκέψεων σε νοσηλευόμενους ασθενείς
 • Αποφυγή επισκέψεων σε χώρους υπηρεσιών υγείας χωρίς σοβαρό λόγο.
Πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε από το COVID-19; Collapsed Expanded
 • Πλένουμε τα χέρια μαςτακτικά και σχολαστικά με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα και αποφεύγουμε την επαφή των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα).
 • Καλύπτουμε τον βήχα ή το φτέρνισμαμε χαρτομάντιλο το οποίο απορρίπτουμε άμεσα στα απορρίμματα. Αν αυτό δεν είναι διαθέσιμο, καλύπτουμε με το εσωτερικό του αγκώνα.
 • Εάν εμφανίσουμε ήπια συμπτώματαλοίμωξης του αναπνευστικού (βήχας, καταρροή, πυρετός, πονόλαιμος) παραμένουμε στο σπίτι σε απομόνωση.
 • Σε περίπτωση επιδείνωσης των συμπτωμάτων ή εάν ανήκουμε σε ευπαθή ομάδα(ηλικιωμένα άτομα, άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια υποκείμενα νοσήματα π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά και χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, αρτηριακή υπέρταση), επικοινωνούμε άμεσα με τον θεράποντα ιατρό για ιατρική αξιολόγηση.
 • Εάν λαμβάνουμε φαρμακευτική αγωγή συμμορφωνόμαστε στις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών.
 • Δεν ερχόμαστε σε επαφή με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικούσυστήματος (βήχα, καταρροή, πυρετό, πονόλαιμο).
 • Αποφεύγουμε χώρους συγχρωτισμού, κοινωνικές εκδηλώσεις, επισκέψεις σε οικίες και παραμονή σε ανοιχτούς χώρουςσε συνθήκες συγχρωτισμού.
 • Αποφεύγουμε όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
 • Δεν προσερχόμαστε σε ιατρό ή σε μονάδα υγείας σε περίπτωση εμφάνισης ήπιων συμπτωμάτωνλοίμωξης του αναπνευστικού (βήχα, καταρροή, πυρετό, πονόλαιμο).
 • Αποφεύγουμε αυστηρά τις επισκέψεις σε νοσηλευόμενους ασθενείς.
 • Αποφεύγουμε αυστηρά την επαφή με άτομα που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, ακολουθούμε αυστηρά όλα τα μέτρα ατομικής υγιεινής (πολύ καλό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, χρήση μάσκας ή τήρηση απόστασης τουλάχιστον 2 μέτρων).
Πότε πρέπει να κάνω χρήση της μάσκας; Collapsed Expanded

Από την Τετάρτη 29 Ιουλίου, επεκτείνεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας για εργαζομένους και κοινό σε:

 • καταστήματα λιανικής
 • γραφεία/υπηρεσίες που έχουν επαφή με το κοινό, ΔΕΚΟ, τράπεζες
 • ιατρεία
 • καταστήματα τροφίμων (φούρνους, κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία κ.ά.)
 • κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής
Πως πρέπει να χειρίζομαι με ασφάλεια τη μάσκα; Collapsed Expanded
 • Εφαρμόστε υγιεινή των χεριών με πλύσιμο ή με αλκοολούχο αντισηπτικό αμέσως πριν φορέσετε τη μάσκα και οπωσδήποτε πριν την αφαιρέσετε.
 • Τοποθετείστε τη μάσκα ώστε να καλύπτει πλήρως τη μύτη, το στόμα και το πηγούνι και να μην υπάρχουν κενά μεταξύ μάσκας και προσώπου. Εάν η μάσκα έχει μεταλλικό έλασμα πιέστε το απαλά γύρω από τη ράχη της μύτης. ΜΗΝ αγγίζετε τη μάσκα όταν τη φοράτε γιατί μπορεί να μεταφέρετε τον ιό στα δάκτυλά σας.
 • Η μάσκα αφαιρείται πιάνοντας μόνο τα κορδόνια πρώτα από κάτω και μετά από πάνω. Εάν πρόκειται για μάσκα με λαστιχένιους βραχίονες, αφαιρείται πιάνοντας ταυτόχρονα τους λαστιχένιους βραχίονες.
 • Μην αγγίζετε το μπροστινό μέρος της μάσκας. Θεωρείται μολυσμένο.
 • Η μάσκα πρέπει να αφαιρείται και να απορρίπτεται όταν υγρανθεί.
 • Απορρίπτετε τη μάσκα κρατώντας την πάντα από τα κορδόνια ή τους λαστιχένιους βραχίονες.
 • Εάν η μάσκα είναι πολλαπλών χρήσεων πλύνετε την το συντομότερο δυνατόν μετά από κάθε χρήση με κοινό απορρυπαντικό και σε θερμοκρασία 60ο. Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Τι πρέπει να κάνω όταν χρειάζεται να ταξιδέψω; Collapsed Expanded

Πριν το ταξίδι συνιστάται:

 • Να ενημερώνεστε για τους περιορισμούς σχετικά με τα ταξίδια στον προορισμό σας. Πληροφορίες σχετικά με τα ταξίδια και τους περιορισμούς που ισχύουν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανευρίσκονται την ιστοσελίδα https://reopen.europa.eu/el. Αν ταξιδεύετε προς άλλες χώρες μπορείτε να ενημερώνεστε από τις ιστοσελίδες του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Υγείας της χώρας που θα επισκεφθείτε.
 • Να αναβάλετε το ταξίδι σας αν έχετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα).

 

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού συνιστάται :

 • Να πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι.
 • Να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντηλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.
 • Να αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα αν έχετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα).
 • Να αποφύγετε την επαφή με ασθενείς.

 

Μετά την επιστροφή συνιστάται :

 • Να παρακολουθήσετε την υγείας σας για 14 ημέρες.
 • Αν εμφανίσετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα) 14 ημέρες μετά την επιστροφή σας, να παραμείνετε στο σπίτι και να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας.

 

Πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες κατά την είσοδο στην Ελλάδα ανευρίσκονται στο: https://travel.gov.gr/

Συνιστάται σε όλους τους ταξιδιώτες πριν και μετά το ταξίδι να ενημερώνονται από τον ΕΟΔΥ (1135, 210-5212054) για την εξέλιξη της νόσου και τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.