Το άγχος και η ανασφάλεια αποτελούν σήμα κατατεθέν της εποχής μας. Η οικονομική κρίση πλήττει όλους και μαζί πλήττεται και η δημιουργικότητα και η χαρά του σύγχρονου ανθρώπου. Οι άνθρωποι των υπερκαταναλωτικών κοινωνιών, δοκιμάζονται από αυτό που ονομάζεται «μελαγχολία των Χριστουγέννων» και αυτό γιατί η ευτυχία του σύγχρονου ανθρώπου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα υλικά αγαθά. Οι ημέρες αυτές προστάζουν την αγορά δώρων καθώς και πολλά έξοδα, στα οποία αρκετοί δεν μπορούν να ανταποκριθούν και έτσι εμφανίζεται μελαγχολική διάθεση.

Οι υπερβολικές απαιτήσεις των ημερών, ώστε να ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους που αγαπάμε, δημιουργούν μια επιπρόσθετη πίεση, με αποτέλεσμα η χαρά να μετατρέπεται σε άγχος και ένταση.

Ακόμη όμως και οι οικογενειακές συγκεντρώσεις μπορούν να αποτελέσουν αιτία μελαγχολίας. Συγκρούσεις, προσωπικές διαμάχες έρχονται στο προσκήνιο, ύστερα από το γιορτινό τραπέζι με αποτέλεσμα το τελευταίο να μας βγαίνει «ξινό».

Η μοναξιά είναι ένας ακόμη παράγοντας. Άτομα τα οποία δεν έχουν τη δυνατότητα να περάσουν τις γιορτές με κοντινά τους πρόσωπα είναι πολύ πιθανό να μελαγχολήσουν.

Στη μελαγχολία των Χριστουγέννων μπορεί να συμβάλλει και η πρόσφατη απώλεια αγαπημένου προσώπου.

Τέλος, το αίσθημα ότι οι ημέρες της ξεγνοιασιάς περνούν γρήγορα και η αναγκαστική επαναπροσαρμογή στους γρήγορους, εξαντλητικούς ρυθμούς της καθημερινότητας είναι μία ακόμη αιτία της μελαγχολίας.

Τι μπορούμε να κάνουμε όμως,  ώστε να περιορίσουμε τη μελαγχολία ή ακόμη και να την εξαφανίσουμε;

  • Βάζουμε για λίγο στην άκρη το άγχος της καθημερινότητας και χαλαρώνουμε με πράγματα που μας ευχαριστούν.
  • Δεν χρειάζεται η επιθυμία μας να ευχαριστήσουμε τους γύρω μας να μας «πνίγει». Δεν είναι υποτιμητικό να ζητήσουμε βοήθεια. Σίγουρα οι περισσότεροι θα θελήσουν να μας βοηθήσουν.
  • Οι οικογενειακές συγκεντρώσεις δεν αποτελούν αφορμή για να λύσουμε προσωπικές διαμάχες ούτε για να έρθουμε σε σύγκρουση. Ας αφήσουμε για λίγο τα οικογενειακά μας προβλήματα απ’ έξω. Επίσης ας παραβλέψουμε κάτι που μας ενόχλησε. Το χιούμορ πάντα μας βγάζει από τη δύσκολη θέση!
  •  Εάν είμαστε μόνοι και δεν μας έχει καλέσει κάποιος για να περάσουμε μαζί τις ημέρες αυτές, μπορούμε εμείς να προσκαλέσουμε στο σπίτι κάποιο συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο. Μπορούμε επίσης να προσφέρουμε κοινωνικό έργο και μέσα από την προσφορά σε συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη, να νιώσουμε χαρά.
  • Στην σκέψη ότι η προσαρμογή τις επόμενες ημέρες στην πραγματικότητα είναι ανώμαλη, μπορούμε να σκεφτόμαστε ότι ακόμη και στους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας, μπορούμε να παίρνουμε μικρές ανάσες, είτε με έναν περίπατο με αγαπημένο πρόσωπο, με μια συνάντηση σε φιλικό σπίτι, είτε με μια ώρα χαλάρωσης την ημέρα που θα είναι αφιερωμένη αποκλειστικά και μόνο στον εαυτό μας και κάνοντας αυτό που πραγματικά μας ευχαριστεί.
  • Τέλος, σε περίπτωση απώλειας αγαπημένου προσώπου, η θλίψη είναι μια φυσιολογική διαδικασία και είναι απαραίτητη για να μπορέσει να ξεπεράσει το άτομο αυτό το χαμό του αγαπημένου του προσώπου.

Εάν παρόλα αυτά τίποτα δεν μας βοηθά να ξεπεράσουμε το αίσθημα της μελαγχολίας τότε καλό είναι να ζητήσουμε τη συμβουλή ενός ειδικού.

Καλές γιορτές!!